Презентація збірника

7 липня 2021 року відбулась презентація збірника матеріалів ІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Місця/місце пам’яті в польсько-українському діалозі порозуміння (до 80-х роковин Катинського злочину), 21 листопада 2020 р. Та конференція стала платформою, наданою Польським Домом у Києві (ФОПвУ), для обговорення питань, присвячених історії Катинського злочину, що і стало тематикою представленого збірника. На його сторінках читач віднайде унікальний матеріал авторства відомих українських, польських та російських вчених, дослідників, громадських діячів.
Презентація розпочалась переглядом відеоматеріалу щодо наукової діяльності Федерації польських організацій в Україні, яка як одна з найпотужніших і найбільших мереж національних меншин нашої держави займається науково-просвітницькою діяльністю.
У рамках ознайомлення широкої громадськості з матеріалами, представленими у збірнику та заснованими на реальних фактах, прозвучали виступи голови оргкомітету конференції, радника-консула Консульського відділу посольства Республіки Польщі в Києві Яцека Гоцловського, заступника голови правління Всеукраїнської спілки громадських організацій ФОПвУ, керівника сектору наукової роботи Польського Дому у Києві, к. е. н., доц. Валентини Мельник, дослідника, постійного члена оргкомітету, заступника голови Київського польського культурно-освітнього товариства ім. А. Міцкевича Андрія Амонса, доктора історичних наук, професора Інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАН України Юрія Шаповала та директора Польського Інституту у Києві Роберта Чижевського.
Під час заходу відбулось вручення примірників презентованого видання представникам дипломатичного корпусу Республіки Польщі, державних архівів і бібліотек, наукових установ та громадських об’єднань України: Національної Медичної бібліотеки України, яка долучилась до організації зазначеного заходу і надала свої приміщення для його проведення, Національної Бібліотеки України імені В. І. Вернадського, Національної Історичної Бібліотеки України, Київського Державного Університету ім. Т. Шевченка, Інституту історії України НАН України, Інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАН України, Національного університету «Києво-Могилянська академія», Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили», Київського польського культурно-освітнього товариства ім. А. Міцкевича, Центру немецкої культури «WIDERSTRAHL», Всеукраїнського товариства політичних в’язнів і репресованих”.
Приємною несподіванкою для гостей заходу стала презентація ювілейної медалі «До 80-х роковин Катинського злочину», яку почесним гостям вручили Андрій Амонс та Директор Польського Дому у м. Києві Марія Сівко.